Een expositie van wereldformaat in Heerlen

15 januari 2019

SCHUNCK presenteert met trots de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten. De tentoonstelling zal van 2 februari 2019 t/m 2 juni 2019 in Heerlen te zien zijn. IBA Parkstad draagt dit initiatief een warm hart toe en is trots op deze expositie van Wereldformaat in Parkstad.  

SCHUNCK toont Basquiat niet als mythe, maar werpt nieuw licht op de ontwikkeling van het icoon uit de hedendaagse kunst en de iconische beweging waarin hij zich bevond en brengt daarmee een tentoonstelling van wereldformaat naar Heerlen.

BASQUIAT
Jean-Michel Basquiat (1960-1988) werd geboren in Brooklyn, New York als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder. Nadat hij vroegtijdig school verliet, leefde hij tijdens zijn tienerjaren perioden op straat. Als graffiti-artiest gebruikte Basquiat de stad als zijn doek en kwam hij terecht in de New Yorkse scene van hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur. Hier sloot Basquiat vriendschappen met o.a. Keith Haring en had hij een kortstondige relatie met Madonna. Basquiat kreeg voor het eerst bekendheid als een van de leden van SAMO©, een gelegenheidsduo van graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. Hij wist zijn New Yorkse scene te verbazen door in slechts enkele jaren de overstap te maken van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde neo-expressionistische schilder en als wereldbekende megaster. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijven zijn werken en zijn artistieke taal het publiek over de hele wereld fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de hedendaagse kunst. Dat hij de duurst geveilde Amerikaanse kunstenaar ooit is, onderstreept zijn sterrenstatus.

Een intieme inkijk in zijn ontwikkeling van straatartiest tot kunsticoon
. In de tentoonstelling maakt het publiek kennis met het werk en leven van deze iconische kunstenaar in zijn jonge jaren, in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. SCHUNCK brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver naar het Europese continent. Met de bruisende en rauwe New Yorkse kunstscene waarin Basquiat in no time de stap maakte van de straat naar het werk dat wij van hem kennen. Een selectie van de vrijwel onmiddellijk felbegeerde canvassen en tekeningen van zijn vroege werk. We ontmoeten die scene in de tentoonstelling waarmee Basquiat doorbrak, de grote en legendarische Times Square Show in 1980 waarin hij samen exposeerde en co-creëerde met tijdgenoten als Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer. Centraal in de tentoonstelling in SCHUNCK staan originele werken van hemzelf en anderen uit de Times Square Show.

Urban Heerlen
Ontdek Urban Heerlen 
‘Basquiats NY scene’ is voor Heerlen bijzonder actueel. De ‘do it yourself-cultuur’ die in de vroege jaren ‘80 voor een culturele ommezwaai zorgde in het grauwe New York, past perfect bij de voormalige mijnwerkersstad die zichzelf opnieuw uitvindt. In deze rauwe en urbane stad bestaat een voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop & breakdance scene. Net als in het New York van de vroege jaren ‘80. Het grote aantal murals die deze stad telt zijn hier een levendig voorbeeld van. Basquiat – The Artist and His New York Scene sluit naadloos aan bij profilering van urban Heerlen als stad van de straatkunst. Combineer het bezoek aan de expositie met een rondleiding langs de murals, een workshop graffiti, een hiphop performance of een Basquiat filmavond. Het volledige publieksprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt op www.schunck.nl/basquiat.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen