Tektoniek in het Land van Kalk

25 aug 2017 - 30 aug 2017

Dertig architectuur studenten uit Amsterdam, Glasgow en Liechtenstein dompelen zich van 25 tot 30 augustus onder in het Land van Kalk. In samenwerking met IBA en een aantal lokale ondernemers organiseert de Academie van Bouwkunst Amsterdam een internationale workshop waarbij het bouwen met lokale materialen centraal staat. Vijf dagen lang experimenteren studenten met Kunradersteen, baksteen van Brunssummerklei en ruwe houten blokken op Wijngoed Fromberg. Op woensdag 30 augustus van 16:00 tot 17:30 worden de resultaten getoond aan het publiek.

Tektonische karakteristieken

Het programma bestaat uit lezingen, excursies en bouwexperimenten en vraagt aandacht voor het tektonisch toepassen van lokale materialen én de zorgvuldige omgang met de tektonische karakteristieken van het landschap met zijn hellingen, graften en geologische schatkamer. Tektonisch handelen is het weloverwogen ordenen van materiaal tot een bouwwerk.

Crafting the Facade

De workshop is onderdeel van Crafting the Facade, een drie jaar durend onderwijsproject van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, de Mackintosh School of the Arts in Glasgow en de University of Liechtenstein. Het project wordt ondersteund door het Europese Erasmus Fonds. Betrokken ondernemers zijn Wijngoed Fromberg, Kunradersteengroeve, Facade Beek, Houtwarenfabriek, St.Bernardushoeve, ‘t Auwershoes, IBA Parkstad en het Land van Kalk.

Land van Kalk

Land van Kalk is de Euregionale Kunradersteenheuvel tussen Aken en Nuth. Het gebied geldt als een van de groene clusters van Parkstad. Ondanks een rijke Romeinse en Middeleeuwse geschiedenis en een schitterend landschap, is het momenteel vooral een overgangsgebied tussen Parkstad en het Heuvelland. Het IBA-project ‘Oerland’ van Kalk wil een hoogwaardig toeristisch gebied creëren waar stad en land elkaar ontmoeten, waar cultuur en natuur samen worden beleefd.

Aankomende events

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen