Expositie Mapping The Mountains

15 november 2019

Een manier om de woestheid van het landschap te temmen, is om haar in kaart te brengen. Andrew Davies, sinds jaren verbonden aan het festival, is gefascineerd door het werk van cartografen en in het bijzonder kaarten van de Alpen. In samenwerking met De Vondst, IBA Parkstad en het Museo della Montagna in Turijn heeft Davies een expositie samengesteld over historische ontwikkelingen van de bergcartografie. Aan de hand van historische en hedendaagse landkaarten laat deze tentoonstelling zien hoe sinds het begin van de 17e eeuw de bergen, maar ook de Euregio in kaart zijn gebracht.

Zonder landkaarten geen bergsport, maar de eerste bergbeklimmers waren vaak anonieme militaire landmeters, die door weer en wind naar schier onbeklimbare toppen zwoegden, zware meetapparatuur met zich meezeulend om het land nauwkeurig in kaart te kunnen brengen. De tentoonstelling volgt de ontwikkeling van de bergcartografie van de Carte générale de la France van Cassini; de allereerste, gedetailleerde kaart van Zwitserland van Henri Dufour; tot de Great Trigonometrical Survey of India van Sir George Everest. Maar ook kaarten onder auspiciën van Alpenverenigingen zijn te zien en er wordt ingegaan op technieken hoe reliëf kan worden weergegeven.

Onze regio komt aan bod met de kaarten van Jean Joseph Tranchot, die in Aken verbleef. Zijn werk laat zien hoe Napoleons rijk ten westen van de Rijn – Limburg inbegrepen – er toen, voor de industriële revolutie, uitzag. Het in kaart brengen van een regio kan behulpzaam zijn voor het maken van beleid. IBA Parkstad laat zien hoe die methode wordt ingezet voor de ontwikkeling van regio Parkstad. Chronologisch, hoe zag de bebouwing eruit in 1924? Of mentaal, welke plekken staan in het geheugen gegrift? Of thematisch, waar bevinden zich de mooie landschappen? Hoe lopen de grenzen, wat zit er onder de grond? Allemaal met als doel inzicht te verschaffen.

Dat de tentoonstelling in De Vondst in Heerlen wordt gehouden is geen toeval; het centrum voor archeologie in Limburg en bevindt zich letterlijk op een kruispunt van Romeinse wegen en op de plattegrond van Romeins Heerlen. Hier is een kopie van de Peutinger kaart te zien, een nagetekende Romeinse reiskaart uit de 3e of 4e eeuw. De kaart bestrijkt een gebied van de Ganges tot Engeland, maar ook Cortovallio (Heerlen) is hierop aangetekend.

De expositie is nog te bezoeken t/m 29 februari 2020
Op donderdag en vrijdag van 14:00 – 17:00 en op zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00
Locatie: De Vondst, Raadhuisplein 20, Heerlen
Entree: vrije gave

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen