Handgeperste walnootolie streekproduct van het jaar

12 september 2019Met ruim 60 producten van meer dan 30 streekproducenten was de eerste editie van de wedstrijd om het Land van Kalk Streekproduct 2019 een groot succes. Kleinschalige ondernemers en particuliere smaakmakers streden niet alleen om de titel, maar ook om een plek in het schap van de winkel van Bij Pauls in Wijlre en op de menukaart van Auberge de Rousch en Herberg de Bernardushoeve. De winnaar: zelfgeperste walnootolie van Carola Janssen uit Trintelen.


De jury was onder de indruk van de variatie, het vakmanschap en de moeite die de producenten hadden gedaan om het product zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Complete manden en mooi opgemaakte borrelplankjes werden gepresenteerd. Leonie Meertens van Bij Pauls was ook verrast door alle inschrijvingen: “De producten bleven maar komen, geweldig om te zien. Dit was wat we voor ogen hadden toen we met dit plan startten: laat dat oude ambacht weer herleven en geniet van de pure smaken van Zuid-Limburg. We geven graag die producten een podium.” 
Na de eerste proefronde bleven elf producten over die het meest indruk maakten. De diversiteit was nog altijd groot: van wijngelei tot bloedworst, van verkesvrief – een kruidenrub voor varkensvlees – tot proemejam mit kruidkoekkruije.

Jury gaat voor puur en authentiek
Elf producenten kregen de kans het verhaal achter het product te vertellen aan de jury. Er werd stevig doorgevraagd over de oorsprong van de ingrediënten, een belangrijk criterium voor de jury om al streekproduct mee te tellen. Uiteindelijk bleven 3 finalisten over. Sunset Hills, een wijnboer uit Voerendaal, viel in de prijzen met zijn witte wijn. Jurylid Bert Salden roemde de lichte sprankeling in de wijn. Daarnaast behaalde Anjes Hupperetz uit Winthagen met haar kruisbessenjam de finale. Jurylid Otto Nijenhuis van Chateau St. Gerlach: “Niet te zoet, maar ook lekker fris en goed van structuur.” Uiteindelijke winnaar was Carola Janssen met haar walnootolie, volgens jurylid Astrid Petit van foodblog Bonapetit een mooi puur en authentiek streekproduct: “Handgeperste olie, met walnoten uit eigen tuin. Dat geeft zo veel smaak, je proeft echt honderd procent walnoot.”

Volgend jaar weer
Ook producenten die niet in de prijzen vielen, waren blij met alle aandacht en tips van de jury. De ondernemerscoöperatie Land van Kalk wil de wedstrijd dan ook jaarlijks gaan herhalen en mogelijk zelfs gaan combineren met een streekmarkt als onderdeel van hun culinaire week Proef het Land van Kalk. De gemeenten Voerendaal, Simpelveld en Heerlen ondersteunen Land van Kalk als sleutelproject van IBA Parkstad en zien graag dat ondernemers zelf het initiatief nemen om hun gebied toeristisch-recreatief te profileren.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen