IBA Parkstad betrekt voormalige Rabobank pand

28 augustus 2019

Nieuw leven voor een expressief gebouw van cultuurhistorische waarde. IBA Parkstad gaat kantoor houden in het voormalige Rabobank pand aan de Promenade in Heerlen. Het is een voorbeeld van hoe Heerlen en IBA samen optrekken in de gedaanteverwisseling van het stadscentrum.

Samenwerking maakt meer mogelijk
Door de samenwerking is het mogelijk om het pand op te knappen en bij wijze van spreken “aan de Heerlenaar terug te geven”. IBA Parkstad betrekt er de begane grond en vestigt daar haar informatiecentrum, dat een centrale rol in het expojaar (vanaf zomer 2020) gaat vervullen. Op de eerste verdieping wordt het IBA kantoor gevestigd. Het huurcontract wordt aangegaan tot 1 januari 2022. Met deze invulling wordt het karakteristieke pand, dat volgend jaar 50 jaar bestaat, weer toegankelijk voor publiek. Volgens Mathea Severeijns, algemeen directeur IBA Parkstad is er geen betere plek voor het IBA kantoor. “We moeten ons huidige kantoor verlaten omdat Weller het gebouw herontwikkelt. Toen we de mogelijkheid kregen om ons te vestigen in hartje stad, in zo’n karakteristiek gebouw, was de keuze snel gemaakt. Het is bovendien gelegen binnen een IBA Sleutelproject (Central Park). Heerlen en IBA hebben de mogelijkheden onderzocht en samen geconcludeerd dat we voor deze herbestemming willen gaan.”

Cultuurhistorisch pareltje
Het ooit beeldbepalende gebouw aan de Promenade in ere herstellen past binnen de moderne visie op duurzaamheid. Het centrum van Heerlen wordt er aantrekkelijker door. Er wordt per slot van rekening een verstopt pareltje in de binnenstad opgeknapt. Waarmee ook weer een deel van de Heerlense cultuurhistorie aandacht krijgt.

Over het pand zelf
Er is door architect Fred Humblé een analyse gemaakt van de cultuurhistorische waarde van het pand. Het blijkt een potentieel gemeentelijk monument. Vanwege de bijzondere constructieve opbouw, die zowel interieur als exterieur expressief tot uitdrukking is gebracht. Over het pand wordt ook gezegd dat het een exemplarisch voorbeeld is van het naoorlogse moderne bouwen, in de late wederopbouw van nationaal belang. Stedenbouwkundig heeft het gebouw een prominente positie in de oorspronkelijke opzet van de zichtas tussen Promenade en Schouwburgplein.

Gezamenlijke ambitie

Volgens wethouder Frank Simons is de vestiging van IBA Parkstad in het pand aan de Promenade een jas die de gezamenlijke ambities van IBA Parkstad en gemeente Heerlen prima past. “Samen met de Provincie werken we hard aan de revitalisatie van het centrum. Dat is een grote operatie. Herbestemming van beeldbepalende panden is een belangrijke opgave. Met de keuze van IBA Parkstad voor het voormalige bankpand wordt een stuk cultuurhistorie in ere hersteld. Daarmee komt dit stukje stad weer tot leven. IBA Parkstad en gemeente Heerlen schrijven hiermee een stukje architectuurgeschiedenis.”

Verhuizing
Momenteel worden de begane grond en eerste etage van het voormalige bankpand opgeknapt. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Dat pas perfect binnen het IBA gedachtengoed.

De precieze verhuisdatum is afhankelijk van de voortgang van de renovatie. IBA Parkstad zal nog dit jaar het informatiecentrum inrichten en de kantoren betrekken.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen