Tijdlijn

2020

Presentatiejaar IBA Parkstad

In 2020, het expojaar van IBA Parkstad, presenteert IBA de reeds gerealiseerde projecten of projecten die in realisatie zijn.

2017

Tussenpresentatie IBA Parkstad

24 juni 2016

Presentatie Uitvoeringsprogramma 2016-2020

Op 24 juni 2016 presenteerde IBA-directeur Guido Derks het ambitieuze Uitvoeringsprogramma 2016-2020. Tevens vond in dat weekend het bruisende IBA Festival plaats in het Columbus earth theater.

19 september 2015

IBA meets IBA Parkstad

Hoe ziet de toekomst van Parkstad Limburg eruit volgens IBA? Die vraag staat centraal in de tentoonstelling IBA Meets IBA Parkstad, die loopt van 19 september tot 15 november in Schunck. De tentoonstelling laat zien hoe de aanpak van IBA (Internationale Bau Ausstellung) toepasbaar is op Parkstad aan de hand van voorbeelden. IBA is een integrale aanpak die zich over 100 jaar heeft ontwikkeld voor gebieden die moeten en willen veranderen.

17 april 2015

Presentatie eerste lichting IBA kandidaten

IBA Parkstad met 39 Kandidaat-projecten naar volgende fase.
Onder grote belangstelling is de volgende fase van IBA Parkstad ingeluid in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Curator-directeur Jo Coenen presenteerde er de maar liefst 39 Kandidaat-projecten waarmee IBA Parkstad de volgende fase ingaat. Hij introduceerde bovendien een nieuwe categorie in het IBA kwalificatieproces. Samen met 87 indieners van zogenaamde Attention-projecten wil hij onderzoeken of hun project op een of andere wijze aan de lijst van Kandidaat-projecten kan worden toegevoegd. In december 2014 werd al bekend dat het aantal inzendingen van de Open Oproep indrukwekkend was. Inmiddels is duidelijk dat een groot deel van deze projecten ook kwalitatief kan bijdragen aan de gewenste transformatie van Parkstad. ‘Ik ben zeer verheugd over de overweldigende betrokkenheid en de grote hoeveelheid inspirerende inzendingen. Parkstad toont hiermee ambitie en ondernemingsdrift. Dat is een essentiële schakel, waarmee we het verschil kunnen maken’, aldus Coenen.

27 juni 2014

Eerste IBA Open Oproep om projecten gestart

De toekomst van Parkstad is geopend! Het startsein van de eerste IBA Open Oproep voor projecten is op 27 juni gegeven door de kersverse directeur van IBA Parkstad. Met deze eerste Open Oproep zoekt IBA Parkstad naar buitengewone ideeën en actieve mensen. Iedereen die wil helpen de toekomst van Parkstad vorm te geven kan tot 1 november 2014 kleine of grote projectvoorstellen of projectideeën indienen.

28 oktober 2013

Parkstad krijgt eerste volwaardige IBA buiten Duitsland

De afzonderlijke raden van alle Parkstadgemeenten en de Parkstadraad kiezen voor een Internationale Bau Ausstellung in Parkstad. IBA Parkstad is de eerste volwaardige niet Duitse IBA en duurt tot en met 2020. Bestuurders van de Parkstadgemeenten en van Provincie Limburg, tekenen hiervoor de Samenwerkingsovereenkomst. “Want IBA doen we samen” gaf gedeputeerde Patrick van der Broeck aan. Deze overeenkomst maakt de weg vrij om 45 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van IBA Parkstad als er kwalitatief voldoende IBA waardige projecten zich kwalificeren.

18 februari 2013

Raads- en statenconferentie over IBA Parkstad

Raadsleden van de Parkstad gemeenten en statenleden van de provincie Limburg spreken over hoe IBA Parkstad er kan komen. Wie betaalt de IBA? Hoe ziet de organisatie eruit? Wie stuurt IBA Parkstad aan? De beginselen van een Samenwerkingsovereenkomst (SOK) voor een IBA in Parkstad worden besproken op de thema’s Inhoud, Financiën, Governance en Organisatie.

1 oktober 2012

Raads- en statenleden worden geïnformeerd over de IBA

Zo’n honderdvijftig raads- en statenleden komen bij elkaar om zich te laten informeren over wat de keuze voor een IBA voor Parkstad zal betekenen. Parkstadbestuurders Barry Braeken en Andy Dritty worden in hun uitleg bijgestaan door Herr Reimar Molitor, lid van de IBA ‘Expertenrad’ en ervaringsdeskundige op het gebied van de IBA. Aan het eind van de avond wordt het IBA boek 1.0 uitgereikt. Het boek bevat uitleg over de IBA en de thema’s van IBA Parkstad.

19 september 2012

Eerste officiële stap op weg naar IBA Parkstad

Gedeputeerde Staten van Limburg, de colleges van de acht Parkstadgemeenten en het Parkstadbestuur stemmen half september in met de Intentieovereenkomst IBA ParkStad 2020. Daarin spreken de overheden af dat zij komende maanden een Samenwerkingsovereenkomst opstellen.

23 mei 2012

IBA Parkstad enthousiast ontvangen in Duits IBA netwerk

Op 22 en 23 mei presenteerde Peter Bertholet, directeur van Parkstad, de plannen voor IBA Parkstad in een werkbijeenkomst – een zogenoemd ‘IBA Labor’ – in Apolda. De presentatie vindt plaats in goed gezelschap: ook vertegenwoordigers van de IBA’s Hamburg, Basel, Heidelberg, Berlijn en Thüringen waren present. Ook de Provincie Limburg is in Apolda vertegenwoordigd. De plannen voor een IBA in Parkstad Limburg worden enthousiast ontvangen in dit Duitse IBA-meets-IBA kennisnetwerk, dat ook de kwaliteit van IBA’s bewaakt.

7 mei 2012

Rijksoverheid wil helpen IBA binnenboord te halen

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse zaken tekent een convenant met de provincie Limburg. De rijksoverheid biedt een helpende hand bij het vinden van oplossingen voor bevolkingskrimp. Niet met geld, maar rijk wil faciliteren om problemen rond krimp aan te pakken. De IBA kan daar een belangrijke rol in spelen.

1 december 2011

IBA Parkstad, droom én daad

De transformatie van Parkstad vraagt om ondernemerschap, ambitie en frisse ideeën. Maar vooral om concrete bestaande en nieuwe projecten waarmee vandaag al zichtbaar wordt dat Parkstad verandert. Daarom organiseert Parkstad een Alliantiefabriek waar ruim 80 ondernemers, creatievelingen, maatschappelijke organisaties en bestuurders, 13 allianties smeden.

29 juli 2011

IBA Open van start

In het Parkstad Theater Heerlen gaat op 29 juni IBA-Open van start. Een gebeurtenis die voor de regio van grote betekenis kan gaan worden. De IBA is mogelijk hét instrument om de economische achterstand en bevolkingskrimp in de regio Parkstad concreet aan te kunnen pakken.

Andere iba artikelen

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen