Landgraaf is toplocatie voor surfpark

12 april 2019

Landgraaf toplocatie voor surfpark

Uit marktonderzoek blijkt dat Landgraaf een toplocatie is voor ‘s werelds eerste hybride surfpark, een van de IBA 50 projecten. De conclusie uit het onderzoek brengt de realisatie in Landgraaf een grote stap dichterbij. Als ook de investering rond is zou in Landgraaf het ‘Action sports-Mekka’ van Nederland en de Euregio kunnen ontstaan. Dat betekent het hele jaar genieten van strand- en watersporten, met golfsurfen als het spectaculaire middelpunt, op een steenworp afstand van Snowworld.

Landgraafkan hiermee dé unieke bestemming worden voor zowel winter- als watersporters. Colliers International, werelwijd top-3 vastgoedadviesbureau en specialist in surfparkontwikkelingen, heeft een marktonderzoek inclusief haalbaarheidsstudie naar de locatie Rouenhof tegenover Mondo Verde in Landgraaf afgerond. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ontwikkelingsmaatschappij (IFD).Gemeente Landgraaf en IBA-Parkstad hebben financieel bijgedragen aan het onderzoek. De verwachting is dat het surfpark bezoekers vanuit een gebied tot twee uur rijden rondom de surflocatie zal trekken. Colliers International concludeert dat de potentiële marktomvang bestaat uit meer dan 26 miljoen mensen.

Grote bezoekerspotentie
Het surfbassin is 160 meter lang en 50 meter breed, omsloten door een transparante
schil in de vorm van een hybride gebouw, dat afhankelijk van het weer open en
dicht gaat. Door deze innovatieve toepassing zal het het hele jaar rond mogelijk
zijn om onder ideale omstandigheden te surfen en op het strand te vertoeven. Deze
combinatie van optimale condities draagt er in belangrijke mate aan bij dat de
jaarlijkse bezoekerspotentie meer dan 275.000 bezoekers bedraagt.Voor gevorderde
surfers kunnen golven tot 1.80 meter opgewekt worden en voor de beginners perfect
kleine golfjes aan de strandzijde. Meerdere golven kunnen tegelijkertijd door het
bassin rollen, zodat er altijd meer dan genoeg golven zijn voor iedereen die het unieke gevoel van glijden over water wil ervaren. Naast actief sporten kan ook op het strand gerelaxt worden. Muziek en aantrekkelijke horeca zorgen daarvoor.

Duurzaamheid
Samen met Mijnwater b.v. wordt gekeken naar de meest duurzame manier om het water in het bassin op een aangename temperatuur te houden. Tevens wordt onderzocht hoe het gebouw kan dienen als energiebron, bijvoorbeeld door het aanbrengen van zonnepanelen. Op basis van de positieve onderzoeksresultaten van Colliers International, in combinatie met de mogelijkheden om duurzaam te ondernemen, zal de ontwikkelingsmaatschappij (IFD) vervolgstappen zetten om de financiering sluitend te krijgen. Daarna zal de vergunningprocedure opgestart worden.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen