Lichtkunstwerk op Wilhelminaberg moet regio verheffen

27 november 2019

Het moet de fantasie prikkelen, inspireren tot ideeën, verstillen en sfeer opwekken. ‘Berg van Licht’ heet het lichtkunstwerk dat in 2020 op de Wilhelminaberg in Landgraaf verrijst.

Donderdagavond is het ontwerp van lichtarchitect Har Hollands uit Eindhoven aan de gemeenteraad van Landgraaf gepresenteerd.

Op de Wilhelminaberg was eigenlijk de Oloïde voorzien, de icoon voor Parkstad die volgens de laatste prognoses een kleine dertig miljoen euro zou gaan kosten. De futuristische landmark op 225 meter boven NAP bleek echter te hoog gegrepen: de financiering en planvorming stokten, het project kon niet op tijd uitgevoerd worden en de Inter­nationale Bauausstellung IBA (met vier miljoen euro een van de grote geldschieters) trok de handen ervan af. De Oloïde staat in de ijskast, waarschijnlijk voor de eeuwigheid.

Met ‘Berg van Licht’ is het tijdelijk lichtkunstwerk geboren dat tijdens het expojaar van IBA (zomer 2020 – zomer 2021) op de Wilhelminaberg te bewonderen zal zijn. IBA stopt er zes ton in. Met dat bedrag wordt overigens ook de discussie bekostigd of Parkstad behoefte heeft aan een definitief icoon die de wederopstanding van de regio symboliseert.

Har Hollands (63) is in elk geval een man die zijn sporen heeft verdiend in zijn metier. Hij was curator van het bekende lichtkunstfestival Glow in Eindhoven. Creaties van hem zijn te bewonderen in China, Turkije en Egypte. Zijn wellicht bekendste werk is de het ’s avonds en ’s nachts verlichte viaduct op de Randweg bij Eindhoven, waarop duizenden led-lampjes sterk uitvergrote hersencellen visualiseren.

Voor Hollands betekent de opdracht in Landgraaf een beetje thuiskomen, vertelde hij donderdagavond. Hij is geboren in Kerkrade en kwam in zijn jeugd honderden keren voorbij de plek waarop binnenkort de ‘Berg van Licht’ opdoemt. „Ik voel me zeer vereerd dat ik dit werk mag uitvoeren. De Wilhelminaberg is dé plek voor een dialoog over de toekomst van de regio. Deze toekomstige diamant van licht gaat de sociale cohesie versterken en het bewustzijn doen toenemen.”

Wat krijgen de bezoekers van de Wilhelminaberg en de wijde omgeving vanaf 20 juni 2020 tijdens het vallen van de avond voorgeschoteld? Een lichtspektakel via een ingenieus lasersysteem. Op de top van de berg worden in het nieuwe jaar twaalf masten geplaatst van elk twaalf meter hoog, met daarin per mast twee laserprojectors. Die staan in contact met laserprojec­toren in twaalf kolommen van tien meter hoog iets verderop. De groene lichtstralen die deze in totaal 36 projectors produceren, vormen samen een lichtspel dat van heinde en ver te zien zal zijn. De choreografie kan wisselen.

De ‘lasershow’ gaat niet de gehele nacht door. Als de laserprojectoren uitstaan, dan worden de masten in een zachtblauwe lichtgloed gezet.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen