Sinds begin 20ste eeuw winnen we in de regio zilverzand in de verschillende groeves. De zogenaamde groevengordel strekt zich uit van Heerlerheide tot in Abdissenbosch en gaat daar de grens over. De zilverzandwinning kan niet altijd doorgaan en stopt op een gegeven moment. Als de zilverzandwinning eindigt, dan moeten de groeves een nieuwe (groene) invulling krijgen. Het gebied zal worden teruggegeven aan de natuur en de omgeving. Omwonenden en bezoekers kunnen deze locaties dan gebruiken als verblijfslocatie en genieten van de natuur.
IBA zoekt naar een kwaliteitsimpuls voor de nieuwe (recreatieve, landschappelijke) inrichting van het gebied. De groevengordel vormt een overgangsgebied tussen de stad en de natuur. De aaneenschakeling van groeves maakt het mogelijk een rijke historie van mijnbouw en delfstoffenwinning te ervaren. Door middel van het realiseren van verschillende routes wil IBA deze historie aan bezoekers laten zien, ook wanneer nog ontgrondingen plaatsvinden.
IBA heeft de ontwikkelingspotentie zichtbaar gemaakt en de groeves als één integraal gebied gedefinieerd. IBA onderzoekt hoe de groeves beleefbaar kunnen worden gemaakt en hoe de groeves kunnen worden verbonden,
bijvoorbeeld door een ‘rondje groeves’ en uitkijkpunten. Ook tijdelijke openstelling van (een gedeelte van) de
groeves wordt onderzocht.