26

HogerOp Heerlerbaan

Projecteigenaar: Stichting Weller Wonen
Looptijd: tot 2019

Het project HogerOp Heerlerbaan omvat de grootschalige renovatie van vier hoogbouwflats (500 woningen) op de Heerlerbaan. Er is een innovatief plan ontwikkeld dat drie hoofdcomponenten telt: Zorgconcepten, duurzaamheid én ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijk worden de flats verbeterd door enkele stedenbouwkundige ingrepen, terwijl uitstraling en duurzaamheid worden verbeterd door de transformatie van de blokken. Tenslotte geeft een nieuw wijkpunt een duidelijk sociaal karakter aan het project, waar zorg en ontmoetingen worden gefaciliteerd. De aanpak beoogt de ouder wordende burger een stapje hogerop in hun wooncarrière te bieden en daarbij de eigen vertrouwde omgeving levensloopbestendig te maken.

Bij de transformatie van de flats worden de plinten van de gebouwen (de ruimtes op de begane grond) geopend. Hier komen gemeenschappelijke functies, die het straatbeeld verlevendigen. De buitenkant van het gebouw wordt aangepakt zodat bewoners en bezoekers het exterieur ervaren als een uitnodigende omgeving.
Daarnaast is er gewerkt aan een betere uitstraling van de omgeving, door aan de buitenzijde van de flats twee iconische murals (muurschilderingen) aan te brengen.
Met het oog op duurzaamheid worden een aantal maatregelen in de buitenschil doorgevoerd: extra isolatie en HR++-beglazing. Het dak wordt geïsoleerd in combinatie met het plaatsen van zonnecollectoren.

IBA heeft het onderzoek naar behoeften van bewoners om slimme technieken in te zetten voor zorg, welzijn en sociale interactie mee uitgevoerd. Gebleken is dat er behoefte is aan domotica en dat dat technisch mogelijk is. Ook is er de wens om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Daarnaast brengt IBA kennis en expertise in op het gebied van duurzaamheid.

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen