50

IBA Sustainable Innovations

Projecteigenaar: Stichting GTB Lab
Looptijd:

Sustainable Innovations zijn voorbeelden van nieuwe flexibele en duurzame bouwconcepten met betrekking tot circulair bouwen, waarbij energievraagstukken en hoogwaardig hergebruik van materialen centraal staan. De experimenten vinden plaats in de renovatie- en transitiemarkt, met name binnen de bestaande gebouwelijke voorraad.

Er wordt samen toegewerkt naar de realisatie van een inventief lab: het GTB-lab (Green Trans-formable Lab). Middels GTB Lab wordt een voorbeeld gegeven van een nieuwe ontwerpbenadering, waarbij de transformatie van gebouwen en het hergebruik van bouwonderdelen garant staan voor de toekomstwaarde van gebouwen. Ingenieursbureau Re Use Materials heeft een materialen managementsysteem ontwikkeld dat op landelijk niveau wordt ingezet om de bouw- en sloopsector circulair te maken. Materialen die bij sloop vrijkomen worden weer ingezet bij nieuwbouwprojecten. Eén resultaat hiervan is de realisatie van het Resource House: een flexibele, modulaire en circulaire woning die reeds voor 66% bestaat uit hoogwaardig hergebruikte materialen en grondstoffen. Nieuwe duurzame en flexibele bouwconcepten worden binnen IBA Labor Wonen reeds in de regio toegepast en getest.

Ook de ontwikkeling van IBA Labor op Avantis is een duurzame innovatie, waarbij expertise op het gebied van circulaire economie zowel op het gebied van bedrijvigheid, onderzoek, wetenschap en onderwijs wordt geclusterd. Deze projecten vereisen een lange voorbereidingstijd.

Het is goed om te zien dat met het GTB Lab en het Resource House in samenhang met Resource Limburg, alsook met projecten als Superlocal en HogerOP Heerlerbaan reeds belangrijke stappen op het gebied van circulaire economie in Parkstad worden gezet.

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen