45

Reus van Schimmert

Projecteigenaar: dhr. N. Eurelings
Looptijd: tot 2020

De eerste steen van de ’Reus van Schimmert’, zoals de watertoren in de volksmond wordt genoemd, werd in 1926 gelegd. De toren staat op 170 meter boven NAP en ligt centraal op het plateau van Schimmert, het hoogste punt van Zuid-Limburg. De watertoren werd tot 2014 door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gebruikt als drinkwaterreservoir en om voldoende druk op de waterleidingen in de omgeving te zetten. Nu is de watertoren in particulier eigendom. De huidige eigenaar wil het Rijksmonument behouden voor de regio door er een nieuwe bestemming aan te geven.

De nieuwe bestemming van de watertoren in Schimmert moet innovatie, educatie en beleving combineren tot een voor bewoners en bezoekers aantrekkelijke attractie. Door gebruik te maken van streekproducten wordt maatschappelijke samenhang en verbinding gestimuleerd. Zo leren bezoekers bewust om te gaan met voeding en het belang van duurzaamheid.

IBA heeft geadviseerd over de architectonische kwaliteit, het verbeteren van de toegankelijkheid en bijgedragen aan onderzoek naar de verduurzaming van het gebouw.

Meer weten over het project? Klik hier.

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen