Heerlen Centrum is in grote mate gevormd door de Romeinse historie. Het is waardevol om die historische structuur weer zichtbaar te maken. Ondergrondse ‘schatten’ moeten bovengronds zichtbaar worden.
Samen met gemeente Heerlen heeft IBA het archeologisch depot van Provincie Limburg De Vondst laten landen in de voormalige bibliotheek van Heerlen.Duurzaamheid en hergebruik van materialen zijn belangrijke uitgangspunten bij de totstandkoming van het Romeins Kwartier. Gemeente Heerlen ontwikkelt daarnaast een innovatief belevingsconcept. Daarin komen collecties en verhalen over het Romeins verleden en archeologie samen én ze worden zichtbaar gemaakt voor de burger.
Samen met gemeente Heerlen ziet IBA Parkstad grote kansen voor versterking van de identiteit van het gebied en haar inwoners en ondernemers. Inrichting van de buitenruimte is cruciaal. IBA werkt mee aan het opstellen van een ontwerp van de openbare ruimte op het Raadhuisplein door de gemeente Heerlen. Bewoners en ondernemers in de omgeving zullen hierbij betrokken worden.
Het plangebied omvat ook de nieuwbouw van het Stadskantoor, gelegen op steenworp afstand van het monumentale Raadhuis van architect Peutz. Het huidige stadskantoor wordt nu gesloopt. Er wordt onderzoek gedaan naar het hergebruik van materialen die bij de sloop vrijkomen. Via het project CityLiv heeft kunstenaar Marjan Teeuwen met sloopafval van het Stadskantoor de ruimtelijke sculptuur Archief Stadhuis Heerlen in het stadhuis vervaardigd.
IBA adviseert ook over een duurzame realisatie van de nieuwbouw door toepassing van innovatieve isolatietechnieken en installaties. IBA is daarnaast supervisor geweest bij de prijsvraag voor het ontwerp van de nieuwbouw.