Provincie Limburg, IBA Parkstad en gemeenten slaan handen ineen voor Leisure Lane

18 december 2018

Zeven Limburgse gemeenten werken samen met de Provincie Limburg en IBA Parkstad aan een nieuwe toeristische fietsroute met hoge attractiewaarde in Parkstad. Dinsdag 18 december 2018 is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de Provincie Limburg, de gemeenten Schinnen, Nuth, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Simpelveld en IBA Parkstad, voor het IBA project ‘Leisure Lane’. Gedeputeerde Eric Geurts: “Gelukkig zien steeds meer mensen de (elektrische) fiets als alternatief voor de auto. Goed voor mens én milieu. Door het aanleggen van de Leisure Lane sporen we mensen aan nog meer gebruik te maken van de fiets.”

Leisure Lane
Het project realiseert een recreatieve langzaam verkeerverbinding over een lengte van circa 26 km tussen Schinnen, Nuth, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Simpelveld. De route loopt vanaf de Stationsstraat te Schinnen tot aan het spooremplacement te Simpelveld. De Leisure Lane wordt hiermee de schakel in het internationale netwerk van lange afstand fietsroutes tussen de Duitse Vennbahn en het Belgische kolenspoor. De route is recreatief, maar heeft ook praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan. Daarnaast worden ook de mogelijkheden verkend om smart mobility op de Leisure Lane toe te passen. De bijzondere breedte van dit pad (4,5 meter breed) en haar uitstraling bieden hiervoor voldoende mogelijkheden.

Ervaren van het landschap
De Leisure Lane wordt een attractie op zichzelf. Het wordt een aantrekkelijk pad door de hele regio waarmee gebruikers het landschap en de cultuur in de regio optimaal kunnen beleven. De route voor wandelaars, fietsers en ander langzaam verkeer maakt parken binnen het gebied toegankelijk en verbindt de attracties in Parkstad op een vloeiende manier. In opdracht van IBA Parkstad heeft landschapsarchitect Piet Oudolf, in samenwerking met LOLA landschapsarchitecten, de Leisure Lane landschappelijk in de omgeving ingepast. Oudolf is Nederlands’ bekendste landschapsarchitect en heeft internationaal naam gemaakt met de High Line in New York. Alle aangesloten partijen zijn het eens dat een aantrekkelijke en recreatieve langzaam verkeersverbinding in Parkstad een bijdrage levert aan de verbetering van het dagelijks leefklimaat. Tevens zorgt de fietsroute voor een versterking van de (toeristische) economie, alsook voor de herkenbaarheid en identiteit van de regio. Kelly Regterschot, algemeen directeur IBA Parkstad: “De route vormt als het ware een parelketting door Parkstad, die een veelzijdig aanbod van parels in de regio op een nieuwe aantrekkelijke manier verbindt.”

Besluitvorming
Op 18 december 2018 hebben de deelnemende partijen hun medewerking uitgesproken via een samenwerkingsovereenkomst die moet leiden tot de realisatie van de Leisure Lane. Provinciale Staten van de Provincie Limburg en de gemeenteraden van alle betrokken gemeenten, nemen voor 1 mei 2019 een besluit over de financiële verplichtingen van de Leisure Lane.

Meer nieuwsberichten

© IBA Parkstad – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen